VANGEGÅRDEN

HUSET PÅ LYNGEN

”Vangegaarden er bygget i 1845 af Niels Nielsen fra Ordrup, som en lang lerklinet lenge som allevegne – med lo og stald i den ene ende. Saa byggede hans Søn, Niels Karl Nielsen, 3 fag Stald imod Nord, og saa forpagtedes Ejendommen ud på 10 Aar for en pris af 150 kr. pr. Aar for bygninger, 12 tønder Land og 2 Køer og en Kvie. Senere blev der bygget 2 Fag til Stalden, det kostede vist 375 kr. dengang. Saa var jeg, Niels Karl Nielsens Søn, jo i America og var paa Hønseri. Og vidste forpagtningen var ude, saa kom jeg hjem og købte det og begyndte Hønseri der. Og det er saa mig, der har bygget 2 smaa Fag til Stalden igen og alt det andet. Jeg boede der i 40 Aar. Det staar altsaa paa et Spær hvornaar der er bygget til Stalden. Det gamle Skøde fra vist 1850 er paa Høve Musæum. Saa der kan De faa nærmere oplysninger …”. Sådan står der ordret i et gammelt dokument, der er fundet på Vangegården, som ”Huset på lyngen” nu hedder. I dag er der hverken høns, kvier eller køer på Vangegården.

De er skiftet ud med glade unge fra Politiets Ungdoms Klub. Feriekolonien Vangegården ligger i det smukke Odsherred tæt ved Sejrøbugtens dejlige strande. Kolonien er indrettet med stort køkken, undervisningslokale, 2- og 4-sengsværelser, bordtennis- og spillerum, spisesal og en lille opholdsstue. Udendørs er der rig mulighed for at spille fodbold, beachvolley, basketball eller dyrke andre udendørsaktiviteter.

Feriekolonien Vangegården benyttes flittigt af de unge fra Politiets Ungdoms Klub, og det er et dejligt fristed for børn og unge. Her har de mulighed for at komme ud i andre omgivelser end ”stenbroen” i København. De unge glæder sig hver gang de skal til Vangegården.

Turene byder altid på store overraskelser, masser af frisk luft og ikke mindst god tid til samvær. På Vangegården er det de unge og voksne, som selv laver mad og rydder op igen. Dette sker som regel i bedste enighed, men ind imellem er det dog nødvendigt at genopfriske de indgåede aftaler om netop disse arbejdsopgaver. Et er dog helt sikkert. Når en tur til Vangegården er slut og transporten igen går mod København, så går der ikke mange timer før følgende spørgsmål gentagne gange bliver stillet: ”Hvornår skal vi til Vangegården igen?”.

Ud over aktiviteterne i PUK bliver Vangegården også benyttet af elever fra københavnske skoler, som bliver uddannet til at være skolepatrulje.

Vi håber, at Vangegården vil blive benyttet flittigt af Politiets Ungdoms Klub.